friendfeed
    Uyarı : Polimorfik bir terör estirebilir beyninizde.

29 Mart 2010

Mübalağa(lı) Bir Free Market Masalı

Belçikalı bir arkadaşın Türkiye'yede şehirler arası bir seyahat için bilet alırken kamu taşımacılığının (public transformation) neden olmadığını şapşal ifadeli bir yüz ifadesiyle sorması sonucu bu mevzuya dair bir kaç şey çizittirme ihtiyacı hissettim.

Serbest piyasa ekonomisinin çarpık çurpuk bir şekilde geliştiği bu coğrafyada kendine yeni pazar alanlarını yaratan sermayenin, TCDD (İlk duyduğumda bir örgüt ismi falan zannettiğim ancak devlet demir yolları olduğunu sonralardan öğrendiğim :) ) kurumu ve kamusal taşımacılığın nasıl özel sektörün ellerine bırakıldığı aslında uzun soluklu bir hikaye.







Ancak Türk milletinin uçkur kriterlerindeki algı gibi (Şekil 1A)



hızını alamayan şero-liboş bir mantalite ile ülkenin tüm hizmet sektöründeki tüm kamu kurumlarının özelleştirmesi gerektiğini savunan savlara çok fazla tanık olur oldum bu aralar.Haklılar tabi ... Hatta bence az bile ... Su kaynakları, hastaneler, okullar, madenler falan neymiş.Ordu da özelleştirilmeli, polis kurumu da (İtfaye'nin taşeronlaştırılmasından sonra beklediğim ilk girişim bu olur du aslında).


  Bu cılkı çıkmış piyasa ekonomisinin sosyal boyutlarındaki tesirini anlamak için analiz yapmak ihtiyacında olmayan bu "liboş" arkadaşlardan algıdan yana ümidi kestiğim için bari en azından parçası olmaya çalıştıkları Avrupa'daki piyasa ekonomilerini biraz doğru analiz etmelerini ve incelemelerini tavsiye eder, ellerinizden öperim.

Ben Kaçar Hade Bana Bye

Hiç yorum yok: